kulinaria
Menü
 
Igazi Házi:-)

 

A bajai halászlé
 
 
Hozzávalók egy halászléhez:
1kg halhoz: 1 nagy fej vöröshagyma,
1 púpozott kanál finomra őrölt paprika, só, cseresznyepaprika, 1,2 liter víz
személyenként 10dkg (lehetőleg házi készítésű) halászlétészta
 
 
 
A bajai halászlét:
bográcsban kell elkészíteni, mint sok más magyaros ételt; ha lehet, szabad tűzön, ugyanis a füst még kellemesebbé teszi az ízét; a hal kizárólag édesvízi hal lehet, és mindenképpen többféle, a ponty a legfontosabb, e nélkül nem lehet halászlevet főzni; ezenkívül a halászlé annál jobb, minél egyszerűbben készíti ember, azaz a bográcsba minden alkotóelemet belerakunk, felöntjük vízzel, és mikor a víz felforrt, belerakjuk a paprikát, jó húsz perccel ezután már készen is van; a halászlé elengedhetetlen tartozéka még a méregerős cseresznyepaprika és a gyufaszál vastagságú 10 tojásos házi tészta.
Mások szerint a halászlé főzése közben nem kell figyelni az időt, ugyanis ha az ember tízpercenként megiszik egy kisfröccsöt, akkor úgy a negyedik után kell a paprikát beletenni a lébe, és úgy a hatodik hetedik táján már lehet tálalni az ételt. Utána el lehet kezdeni borozgatni.:)
 
Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
 
 
Bajai halászlé 2.
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor.
Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá. (B. Farkas Tamás)
 
Bajai halászlé 3.
1,5 kg ponty, kb. 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta.
"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert kölönben eldobhatjuk az egészet !). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halászlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel."
 
Bajai halászlé 4.
Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)
2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 200 g vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só.
"A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat." (a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)
 
 

Jókai bableves
 
Hozzávalók:
30 dkg debreceni pároskolbász
50 dkg füstölt sertéscsülök
30 dkg száraz fürjbab
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó

 
15 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma (makói)
1 dkg édesnemes fűszerpaprika (kalocsai)
6 dkg finomliszt
6 dkg sertészsír
4 dl tejföl
1 csomó petrezselyem zöldje
asztali só
Értékelés:




 
A főzést megelőző napon a megmosott babot beáztatjuk.
A finomra vágott vöröshagymát kevés zsírban megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és vízzel felengedjük. A csülköt ebben a lében egy órán keresztül főzzük. Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, a zúzott fokhagymát és így kb. fél óráig tovább főzzük. Ezután beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Megkóstoljuk és a csülök sós ízétől függően utánasózzuk. A visszatartott zsírból és finomlisztból világosbarna rántást készítünk, a finomra vágott petrezselyem zöldjét beleszórjuk, átfuttatjuk benne és a fűszerpaprikával megszórjuk. Majd ezután hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. A bab puhulása után a csülköt kivesszük a levesből, és a levest a rántással besűrítjük. A karikákra vágott kolbászt és az apró kockákra vágott csülköt a levesbe tesszük, átforraljuk, és azután tálaljuk. Betétként kifőzött csipetkét adunk.

 
Lencsegulyás
 

1 kis füstölt csülök (csonttal együtt),
30 dkg marhalábszár,
40 dkg lencse,
2 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 szál sárgarépa,
só,
bors,
babér,
pirospaprika
 
A lencsét egy éjszakán át 1 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt csülköt fazékban, 1,2 liter vízben feltesszük főni. 25 perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, a karikára vágott hagymát. Újabb 25 perc múlva hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a felkarikázott sárgarépát. Sóval, borssal, babérlevéllel, pirospaprikával ízesítjük. Készre főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, a húst a csontról lefejtjük és csíkokra vágjuk. Visszatesszük a levesbe.
 
 

 

Szabolcsi fincsi töltött káposzta
 
 
Hozzávalók:
2 fej édeskáposzta
töltelékhez:
1pohár rízs B , két pohár víz
0,5 kg darálthús
hagyma
szalonna a hagyma dinszteléséhez
füstölt sonka
fűszerek: (só ,fekete bors ,delikát 8)
Elkészítés:
Felteszek fazékba vizet, hogy forrjon, mikor a víz lobog beleteszek 2ek. sót. Az édeskáposzta torzsáját kivágom, és torzsával lefelé beleteszem a lobogó vízbe mikor puhul a levél csipesszel lefejtegetem ,így nem szakad el a levél, mikor leszedtem a leveleket az apró leveleket összeaprózom ez kerül a fazék aljára.A nagyobb leveleknek erét kivágom. A fazék aljára az aprókáposztát teszem, a levelekből csinos kis gombócokat csinálok és szorosan egymás melléteszem, és tetejére kacsazsírt 2ek.deliát 8, 2ek. feketebors,2ek. pirospaprika(paradicsom püré, de ha valaki úgy nem szereti, akkor ki lehet hagyni belőle)
(Kb., közepes lángon 30-negyven percig főzni)
Töltelék elkészitése: Szalonnát kipiritjuk és annak a zsírjába feltessztük a felkockázott sonkát és hagymát mikor megvan píritva levesszük a tűzről.
Feltesszük a rizst 1pohárhoz 2 pohár vizet teszünk megfőzzük. A darálthúshoz hozzákeverjük a hagymát és a sonkát be füszerezzük borssal só, delikát8.
 
Jó étvágyat hozzá!

Töltött karalábé

Hozzávalók (4 személyre):
8-10 fiatal karalábé
40 dkg darált
disznóhús
8 dkg
főtt rizs
3 dkg
vaj
4 dkg
liszt
2 dl tejföl
1
tojás
1 húsleveskocka
petrezselyem
bors

A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon, úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon. A húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket. A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre. A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet. A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.

Ha a karalábé valóban zsenge, akkor a megmosott középső leveleit csíkokra vágva a karalábé vagdalékához keverheted, a nagyobb külső levelekbe pedig szintén belecsomagolhatsz tölteléket, s azzal ugyanúgy bánj, mint a megtöltött fejekkel. (A tejföl helyett használhatsz tejszínt is.)

Galuska camembert-mártásban

Hozzávalók (4 személyre):
(tejes)
galuska
3 dl tejföl
15 dkg
camembert sajt
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanálnyi
olívaolaj
bazsalikom

A megtisztított fokhagymát törd össze, s tedd a felforrósított olívára, amíg megüvegesedik. Ekkor add hozzá a tejfölt, majd amint az átmelegedett, keverd bele az apróra vágott camembert sajtot. A mártást vedd le a tűzről, s keverd a frissen kifőtt, s leszűrt galuskához. Tálaláskor a tetejére szórj összevágott friss bazsalikomlevelet (esetleg még egy kis reszelt sajt is mehet rá).

Ezt a receptet Kardos Péternek köszönhetjük. Ő a tejes galuskát úgy készíti, mint a közönséges nokedlit, annyi különbséggel, hogy a szükséges mennyiségű víz helyett tejet használ a tésztához. Azt is megjegyzi, hogy a „szabványos” camembert helyett ide használható az úgynevezett „ömlesztett camembert” is, sőt azzal könnyebb is dolgozni. Egyébként tapasztalata szerint ez az egytálétel egy borecettel készült vegyessaláta kíséretében érvényesül a legjobban.

 

Kalácstészta  

 
 
 
 
 
 
 

    Hozzávalók:
  
50 dkg liszt
7 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 dl tej
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
  
5 dkg mazsola
és a tetejére 1 tojás
(A kovászt az élesztőből,a cukor feléből,5 dkg lisztből és 1 dl tejből készítjük)
 

 
A gyúrt élesztős tésztához először külön elkészítjük a kovászt. Kézmeleg (langyos) tejben vagy vízben(nem forróban,mert az élesztőgombák tönkremennek!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle.Lisztezett tálba rakjuk,tetejét is belisztezzük,majd tiszta ruhával letakarva langyos,40-45 fokos hőmérsékleten pihentetjük.Akkor megfelelő a kovász,ha az ujjunkkal benyomva,megmarad a helye,és az egész kissé domború.(Ha a kovász lapos,akkor már túlkelt,ha pedig még rugalmas,akkor keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és az összes hozzávalóval.Nagy,mély tálban kell dagasztani.A lisztet beleszórjuk a tálba,a közepébe mélyedést vájunk,ebbe öntjük a már megkelt kovászt és a többi nyersanyagot.Kézzel lassan összedolgozzuk,közben apránként hozzáadjuk a receptben megadott folyadékot.Ha a liszt már nedves,tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztjuk,majd magunk felé verjük a tésztát.Akkor lesz jól kidolgozott,ha rugalmas,ha az ujjunk könnyen belenyomódik,de azonnal vissza is nyeri a formáját,továbbá szálas,vagyis csíkokban nyúlik.(Elektromos keverőgéppel kb. 10 perc alatt elvégezhető ez a fáradságos művelet.) A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos!Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és eredeti térfogatának a duplájára kelesztjük. Ez a konyha hőmérsékletétől függően kb. 1 óra-1 óra 20 perc. A jól megkelt tészta felülete sima,nem ragad és könnyen formázható.A formázott tészta tetelét tojással vagy tejjel,vagy cukros vízzel,esetleg szörppel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előremelegített, forró sütőbe tesszük és közepes lángon megsütjük.

 

 

Hortobágyi palacsinta
 

Hozzávalók:
(4 személyre)

8 db töltetlen sós palacsinta
 
2 adag sertéspörkölt (szaftjával együtt)
2 dl tejföl
1 teáskanál finomliszt
A díszítéshez:
1-2 zöldpaprika
1 paradicsom

Értékelés:




 
Előkészítése:A hideg pörkölt szaftját leszűröm és félreteszem.A visszamaradt húsdarabokat nagy lyukú húsdarálón ledarálom.A pörköltszaftot kis láboskában felmelegítem, és összeöntöm a liszttel simára kevert fele tejföllel.Kis lángon kevergetve jól kiforralom.
Elkészítése:A dalált húst összekeverem 1 teáskanál pörköltszafttal és 1 teáskanál tejföllel.A krémszerű masszával a palacsintákat egyenként megkenem és felcsavarom.(Táskaformára is össze lehet hajtogatni.) Tűzálló tálba rakom és a tejfölös mártást a palacsintákra öntöm.A tál tetejére fedőt(vagy alufóliát) borítok, és az előmelegített, közepesen meleg sütőben átforrósítom.Tálaláskor a megmaradt tejföllel megöntözöm, és friss zöldpaprika-karikákkal, valamint paradicsommal díszítem.
 

Fokhagymás-kakukkfüves tepsis burgonya

 

Hozzávalók:
ˇ burgonya, vastag hasábokra vágva
ˇ  fokhagymagerezdek, héjasan
ˇ kevés olívaolaj
ˇ kakukkfű
ˇ só

Elkészítés: Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, majd beleszórjuk a burgonyát, a héjas fokhagymagerezdeket, majd megszórjuk kakukkfűvel és sóval, összeforgatjuk, Kevés vizet öntünk a krumpli alá. Tetszés szerint puhábbra vagy ropogósabbra sütjük.

Megjegyzés:
Ne sajnáljuk belőle a fokhagymát! A fokhagyma a héjában istenien megpuhul és átsül, miközben a burgonyának is átadja az aromáját.
Finom, ha egy kis barbecue fűszerkeverékkel is megszórjuk a burgonyát, de anélkül is nagyon ízletes. Keményítőnapra nagyon megfelel.

 

 

Szalontüdő zsemlegombóccal Hozzávalók: 1,0-1,20 kg sertéstüdő és -szív, 1 db citrom, 2 dkg zsír, 1 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma 1 db ecetes uborka, töröttbors, babérlevél, só, füszerpaprika, kapribogyó, cukor, mustár, tejföl, kapribogyó. A szemlegombóchoz: 2 db zsemle, két tojásból készült nokedli tészta, só, olaj.
Elkészítése: Az előkészített és megfőzött szívről, tüdőről leszürjük a főzőlét. A tüdőt és a szivet kihűtjük, majd a tokánynak megfelelően csíkokra vágjuk. A vöröshagymát a fokhagymát, az ecetes uborkát, a citromhéjat, a babérlevelet, a kapribogyót finomra vágjuk. Cukorral pirított barna rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott anyagokat és a füszerpaprikát. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a főzőlével. Habverővel állandóan keverve lassan kiforraljuk, átszűrjük. Ízesítjük sóval,citromlével, mustárral, cukorral, füszerezzük törött borssal. Hozzáadjuk a csíkokra vágott tüdőt és szívet, lassan összeforraljuk. Megkóstoljuk, szükség szerint a felsorolt ízesítőkkel utánízesítjük, illetve füszerezzük. Tejföllel tálaljuk. A zsemlegombóc: A két zsemlét 1 x 1 cm-es kockákra aprítjuk és forró olajban megpirítjuk. A piritott zsemlekockákat a nokedli tésztába keverjük, majd forrásban lévő vízbe vizes evőkanállal gombóc formákat szaggatunk. A víz tetejére feljött gombócokat szűrő kanállal kiszedjük.
 
 
Rakott káposzta Hozzávalók: 1-1,5 kg savanyú aprókáposzta, 50 dkg sertés­hús (comb vagy lapocka), 15 dkg debreceni vagy főzőkolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 10 dkg zsír vagy olaj, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, pirospaprika
A húst jól megmossuk, lecsöpögtetjük, kockákra vágjuk, és húsdarálón ledaráljuk. A zsiradékon a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát üvegesre poroljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospap­rikával. Hozzáadjuk a darált húst, rövid ideig állandóan kavargatva átsütjük, azaz pörköljük, majd sózzuk, kevés vizet öntünk rá, és puhára főzzük. A rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és kevés zsiradékon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, megsózzuk és lassú tűzön készre, főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A zsíron a ka­rikákra szeletelt kolbászt átsütjük. A savanyú káposztát a levéből kicsavarjuk, ha savanyúnak találjuk, vizet öntünk rá, és rövid ideig állni hagyjuk. Kicsa­varjuk, és összekeverjük a tepertős kolbásszal. Egy jénai tálat kikenünk zsiradékkal, a tál aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, erre egyenletesen rásimítjuk a rizs, majd a pörkölt felét, a káposzta újabb egyharmadát, er­re a rizs és a pörkölt megmaradt részét, majd a maradék ká­posztával az egészet befedjük. A rakott káposzta tetejére egyenletesen rákenjük a tejfölt. A tálat sütőbe tesszük, és a káposztát készre sütjük.
 
Kocsonya Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, bőrös sertéshús (csülök, kö­röm, farok), 50 dkg sertéscomb, 15-20 szem szemes bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 szál pet­rezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 1 fej vörös­hagyma, ízlés szerint só, pirospaprika, őrölt erős paprika
A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hús­sal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük. Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot teatojásba téve. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát megtisztítjuk, meg­mossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé megsóz­zuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a teatojást, a hagymát, a pet­rezselyemgyökeret, a sárgarépát, és a lé tetejéről a zsírt le­szedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1;5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A telje dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenlete­sen elosztva szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagy­juk kihűlni, megdermedni. A dermedés után a kocsonya szé­pen szeletelhető lesz.
 
Öreg lebbencs Hozzávalók: 30 dkg lebbencstészta, 40 dkg burgonya, 10-15~ dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpapri­ka, ízlés szerint só, pirospaprika, ételízesítő
A szalonnát apró kockára vágjuk, és lassú tűzön kisütjük. A töpörtyűt kiszedjük, és a visszamaradt zsíron a lebbencstész­tát állandó keverés mellett aranybarmára pirítjuk. A zsír egy részét a tészta alól kiöntjük, és félretesszük. A megpirított tésztát kevés vízzel felengedjük, és belerakjuk a meghámozott, megmosott, apró kockára vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük ételízesítővel. A félretett zsírban a finomra vágott hagymát üvegesre pá­roljuk, a tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, és a már fövésben lévő tésztához adjuk. Ez után annyi vizet adunk még hozzá, hogy a burgonya-tészta keveréket éppen ellepje. Beletesszük a megmosott, csíkokra vágott paprikát és a töpörtyűt, és az egészet lassú tűzön, fedő alatt készre főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le, de ha szükséges, főzés köz­ben a vizet pótoljuk. Az elkészült öreg lebbencsnek azonban nem szabad, hogy leve maradjon.
Változata: a burgonyás tarhonya. Ugyanúgy készül, csak a lebbencstészta helyett tarhonyát használunk.
 
Birkapörkölt Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, csontos birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só, pirospaprika, cseresznyepaprika, mustár, vörösbor
A húst gondosan megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről levéve megszórjuk piros­paprikával, beletesszük az előkészített húst, és jól átkever­jük. Felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, és íze­sítjük sóval, kevés mustárral. Hozzáadjuk a megmosott, fel­szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg a cseresznye­paprikát, és lassú tűzön készre főzzük. Főzés közben az elpá­rolgott vizet meleg vízzel pótoljuk. Ha szükséges, még utána­ízesítjük. Sós vízben főtt burgonyával, forrón tálaljuk. Megjegyzés: A birkahúst elkészítés előtt leforrázhatjuk, így csökkenthetjük annak esetleges kellemetlen ízét.
 
Babgulyás füstölt csülökkel. Hozzávalók: 1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg, 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, a rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors , majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű. A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt amennyit a tojás felvesz, és kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítése: A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni, amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstöltcsülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék na meg a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldség levelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma fokhagyma meg pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük.
 
Pacalpörkölt (sertés körömmel.) Hozzávalók: 2 kg pacal, 1nagyobb sertésköröm, 50 dkg hagyma, majoránna, szurokfű, borsikafű, bors, só, pirospaprika, 1 dl olaj.
Elkészítése: A pacalt és a körmöt alaposan megtisztítjuk, a pacalt csíkokra, a körmöt három darabra vágjuk. A hagymát üvegesre megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk és öntünk rá egy kis vizet hogy a paprika nehogy leégjen. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott pacalt, és a darabokra vágott körmöt. Majd annyi vizet öntünk rá amennyi két három ujjnyival ellepi. És lassú tűzön, időnként megkeverve körülbelül két órát főzzük. Amikor már majdnem megfőtt megfűszerezzük, sóval, majoránnával, szurokfűvel, borsikafűvel és borssal. A körmöt ha már megfőtt kivesszük vigyázva rá nehogy szétfőjön. Főtt burgonyával, vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.
 
Sárgaborsó - főzelék Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, só, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors.
Elkészítése: Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfőzni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfőtt levét mindig pótolom. Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belőle. Áttörve is készíthető.
 
Karalábéfőzelék Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhá­ra pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel fel­engedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfö­lözve tálaljuk.
 
Kukoricafőzelék Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors (1 csokor petrezselyem).
A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval meg őrölt fehér borssal ízesítjük, és tejszínnel gazdagítva tálaljuk. {A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is a tetejét.) Ha mirelit kukoricát veszünk hozzá, a vajban felolvasztott kukoricát zsírjára sütjük, liszttel meghintjük, és ugyanúgy járunk el vele a továbbiakban, mint a konzervkukoricával
 
Tökfőzelék Hozzávalók: 1,5 kg tök vagy 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv, 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vörös­hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, késhegynyi pirospaprika, ecet, 1 nagy csokor kapor (2 gerezd fokhagyma).
A tököt meghámozzuk, kimagvaljuk és legyaluljuk. Az olajon arany­sárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolá­sa végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.) Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni. Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük.
 
Zsemlegombóc Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2 evőkanál olaj, liszt, 2 tojás, 1 dkg élesztő, só.
A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és az olajban megpirítjuk. Ez­után leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és egy óráig állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa magát. Ekkor ütjük bele a tojásokat, a sóval ízesítjük, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska kemény­cégű tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a gombócunk, ha egy dkg élesz­tőt is morzsolunk a tejbe, és azzal dagasztjuk meg a tésztát. Tíz percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, sós víz­ben 5-10 percig főzzük. Tálalás előtt vájunk ketté egy gombócot, és kóstoljuk meg, hogy átfőtt-e. Leginkább vadas húshoz és szalontüdő­höz illik, de bármelyik bő mártásos pecsenyéhez is tálalhatjuk.
 
Cseh gombóc (Knédli) Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét vilá­gosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk. Két végét átkötjük, és bő, forró vízben 20-30 percig főzzük. Tálalás előtt a ruhából kicsomagoljuk, és éles késsel vagy cérnaszállal ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Csehszlovákiában ezt főleg a csemege sertéskarajhoz, sőt minden mártásos pecsenyéhez is kínálják.
 
Zöldbab lerakva Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 dl tejföl, I tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipet reszelt szerecsendió.
A zöldbabot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, vajjal kikent tűzálló tál­ra fektetjük, és leöntjük a tejföl meg a tojássárgája keverékével, ame­lyet sóval meg szerecsendióval ízesítettünk. Tetejére szórjuk a vajda­rabkákat, és a sütőben megsütjük. Ugyanígy készül a konzervbabból, ilyenkor a zöldbabot szintén leszűrve tesszük a kivajazott tálra, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a friss zöldbabbal.
 
Salátafőzelék Hozzávalók: 4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromlé (1 csokor kapor).
A salátát alaposan megmossuk, cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós víz­ben a fokhagymával puhára főzzük. A vajbór a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük. Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is.)
 
Sárgarépa-főzelék Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 púp evőkanál liszt, tej, só, cukor, I csokor petrezselyemzöld.
A répát megtisztítjuk, és félcenti széles laskára vagy kis kockákra vágjuk. A vajon vagy az olajon átsütjük, néhány percig pirítjuk, ma megsózzuk, és először saját levében, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, és egyperces pirít után annyi vízzel vagy tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen a répa alatt. Megcukrozzuk, végül finomra vágott petrezselyemmel fű­serezzük. Kellemesen édeskésnek kell lennie, attól függ, hogy menn­yi cukrot teszünk bele, hogy milyen édes volt a répa. Ha mirelitből készítjük, két csomag kell ekkora mennyiséghez. A még fagyott répát ~ forró zsiradékba öntjük, megsózzuk, és kb. öt percig pároljuk. Utána hintjük meg a liszttel, engedjük fel a tejjel, és a petrezselyemmel ízesítjük.
 
Finomfőzelék Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg karalábé, 3 evőkanál olaj vagy 6 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, kb 1 1 tej, só, cukor; 1 csokor petrezselyem.
A zöldborsót kifejtjük, a sárgarépát meg a karalábét meghámozzuk, és félcentis kockákra vágjuk. A megforrósított zsiradékba rakjuk először a sárgarépa-, majd a karalábékockákat, megsózzuk, és saját levében öt percig pároljuk. Ekkor kerül bele a zöldborsó, és ezzel együtt teljesen megpuhítjuk. Ha a saját levét elfőné, nagyon kevés vízzel pótoljuk, majd zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük; a tejjel felengedjük, és a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, még két percig forraljuk. Ha mirelitből készítjük, ugyanúgy járunk el vele, mint a sárgarépafőzelékkel.
 
Pulykaérmék gorgonzolaszószban
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg pulykamellfilé (a középső része) só, frissen őrölt bors olaj a sütéshez A gorgonzolaszószhoz: 5 dkg gorgonzola sajt (kék sajt) 1,5 dl tejszín,1,5 dl száraz fehérbor 2 dkg vaj, 1 teáskanál sima tiszt A rizskörethez: 16 dkg rizs (vadrizzsel Keverve) 5 dl tyúkhúsleves, 9 evőkanál vaj, só, frissen őrölt bors
Előkészítés: A pulykamellfiléből 12 darab egy­forma (kb. 5-6 dkg-os) érmét vágunk és sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a rizst, jól átpirítjuk és felöntjük forró hús­levessel. Felforraljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd letakarva kb. 18-20 percig pároljuk; közben villával több­ször fellazítjuk.
Elkészítés: A sajtmártáshoz felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, felöntjük fehérborral és tejszínnel; majd egy kisebb habverővel állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Egy serpenyőben Felforrósítjuk az olajat, és a pulykaérmék mindkét oldalát kb. 4 percig sütjük benne; a tűzről levéve fedő alatt egy kicsit még állni hagyjuk, hogy szaftos maradjon a hús. A kék sajtot villával szétnyomkodjuk és a kis lángon lévő mártásba gyors mozdulatokkal bele­keverjük, anélkül hogy felforralnánk A kész mártást rögtön tányérokra szedjük, minden tányérra 3-3 pulyka érmét teszünk és mellé halmozzuk a rizst. 4-5 percig forrásban lévő sós vízben blansírozott, hüvelyes zsenge cukorborsóval igazán különleges.
 
Töltött csirke zöldfűszeres rizottóval Hozzávalók 4 személyre: 1 kb. 1,5 kg-os töltenivaló csirke só és bors, 1 nagy fej hagyma 3,5-4 d1 tyúkhúsleves 1,5 dl fehérbor, 2 evőkanál vaj 15 dkg rizs, friss bazsalikom és turbolya,1 csokor petrezselyem zöldje 5 dkg reszelt parmezán sajt 2 tojás, 2 dl főzőtejszín, 3 dkg vaj és 3 dkg liszt a sűrítéshez fapálcikák vagy konyhai zsineg
Előkészítés: A csirkét kívül-belül jól megmossuk, szárazra itatjuk, sóval és borssal fűszerezzük. A bazsalikomot, a turbolyát és a petrezselymet megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. 3 evőkanál fehérbort a húsleves felével felforralunk; a hagymát 1 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk; hozzáadjuk a rizst és állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk; felöntjük egy kevés boros levessel és pároljuk, míg a levét el nem főtte ekkor újra meg újra utána öntünk és tovább pároljuk, míg az összes boros levest fel nem használtuk. A zöldfűszereket, a parmezán sajtot és a tojást hozzáadjuk a rizshez; majd sóval és borssal fűszerezzük.
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a csirkét megtöltjük a rizottóval és a tölteléket jól belenyomkodjuk, a nyílást fapálcikával vagy konyhai zsineggel bezárjuk. A csirkét bekenjük a maradék vajjal és a mellével felfelé tűzálló tálba, tesszük. Egy kevés vizet öntve alá a sütőben kb. 75 percig sütjük; közben gyakran locsolgatjuk a ma­radék borral és húslevessel; ha meg­sült, kivesszük a tálból és melegen tartjuk; a visszamaradt zsiradékot leszűrjük, a zsírját leszedjük és a főzőtejszínt hozzáadva felforraljuk; a mártást liszttel elkevert vajjal sűrítjük, majd egy kicsit utána ízesítjük A csirkét feldaraboljuk és egy nagy tálon a rizottóval együtt szépen elrendezve tálaljuk. A mártást külön szervírozzuk.
 
Tejszínes csirkeleves Hozzávalók 4 személyre: 2 csirke nyaka, szárnya, aprólékja és csontja só, néhány szem egész bors egy jó csipet sáfrány egy csipetnyi currypor, 1 csokor leveszöldség 1 kis fej hagyma, 1,5 liter víz 4 dkg vaj, 10 dkg blansírozott zöldborsó (lehet mélyhűtött is, 10 dkg főtt karotta, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál étkezési keményítő 2 tojássárgája, pirított kengérkockák levesbetétnek
Előkészítés: A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és kis darabokra vágjuk; a csirkedarabokat megmossuk, nagyobbra daraboljuk és besózzuk; egy nagy fazékban vajat forrósítunk és a csirkedarabok minden oldalát szép barnára pirítjuk benne; hozzáadjuk a leveszöldséget és a hagymát, rövid ideig vele együtt pirítjuk; majd felöntjük vízzel, végül beletesszük az egész borsot, a sáfrányt és a curryport is, és egészen kis lángon, fedő alatt kb. 1,5 órán át főzzük. Közben szűrőkanállal többször lehabozzuk; s ha szükséges, még öntünk hozzá vizet. (A kész levesnek kb. 1 liter­nyinek kell lennie.)
Elkészítés: A húslevest szitán átszűrjük, majd a zsírját leszedjük; újra felforraljuk; szükség szerint megsózzuk, majd beletesszük a főtt karottát és a borsót; a tojássárgáját a tejszínnel és az étkezési keményítővel összekeverjük és besűrítjük vele a tűzről levett levest. Előmelegített tányérokban, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
 
Csirkepörkölt Hozzávalók: 1-1,5 kg-os csirke, 5 dkg zsír vagy olaj, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 nagy fej vörös­hagyma, ízlés szerint só, pirospaprika
P~~° A megtisztított, megmosott csirkét a szokásos módon feldara­boljuk. A combot és a mellehúsát érdemes kettévágni, mert a kisebb darabok a szaftban ízletesebbek lesznek. A zsiradékon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, a tűzro"1 levesszük, és megszórjuk piros­paprikával. A feldarabolt csirkehúst hozzáadjuk, jól átkever­jük, azaz pörköljük, megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, felöntjük 1-1,5 dl vízzel, és fedővel lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. A főzés végén a paradicsomot és a paprikát vegyük ki a szaftból. A pörköltet galuskával, forrón tálaljuk. A pörkölt Változata a tejfölös paprikás csirke. A következőképpen készül: A készre főtt pörkölthöz hozzá­adunk 1,5-2 dl tejfölt, óvatosan rázogatva összekeverjük, és felforraljuk. Ha a szaftot nem találjuk elég sörűnek, akkor a tejfölbe keverjünk egy kis kanál lisztet, és ágy öntsük a pör­költhöz.
 
Sörös csirke Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 dl világos sör, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál burgonyapehely, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, őrölt fekete bors ízlés szerint, só ízlés szerint, kevés liszt
Elkészítése: A csirkét darabjaira vágjuk és megsózzuk. Ezután bedörzsöljük tisztított, zúzott fokhagymával. 15 percig hagyjuk állni. Lisztbe mártjuk és a 170 fokra felforrósított olajba téve, szép pirosra megsütjük (5-10 perc). Az olajból kivéve leszűrjük. Serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, ráöntjük a sört, beleszórjuk a fűszereket és beletesszük a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát. Jól összeforraljuk, majd belekeverjük a burgonyapelyhet, és a mártást jó sűrűre főzzük. Ezután beletesszük a megsült húsdarabokat, és még egyszer felforraljuk. Bármilyen köret jó hozzá, de a legfinomabb vegyes, párolt zöldséggel. Egyszerűen készíthető, különleges ízű, nem drága étel.
 
Csirkemájas burgonyapogácsa Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 2 db egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), ízlés szerint só és törött bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. A májat néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd ha megfehéredett, leszűrjük és ledaráljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel leöntjük. Pár percnyi áztatás után szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers burgonyát, az összes fűszert és a ledarált májat. Ráöntjük a nyers, felvert tojásokat, és addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi. Nedves kézzel kis pogácsákat formálunk a masszából, és zsemlemorzsában megmártjuk. Jól rá is nyomkodjuk a morzsát. Forró olajban 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Lecsurgatjuk róla a fölösleges olajat, és bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
 
Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető Hozzávalók: Gesztenyés csirkemájkrokett, 30 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 25 dkg gesztenyemassza (a gesztenye mirelit is lehet, az sem baj, ha édes), 10 dkg jó húsos császárszalonna, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, ízlés szerint törött fekete bors, 2 db egész tojás, kevés liszt
Elkészítése: A csirkemájat annyi sós, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, majd fehéredésig főzzük. Leszűrve hagyjuk kihűlni. Ezután a császárhússal együtt ledaráljuk, és mély tálba rakjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a felengedett gesztenyemasszát, megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendió-virággal megfűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk-összedolgozzuk. Nedves kézzel kis rudakat formázunk belőle, lisztben megforgatjuk, és azonnal beletesszük a forró olajba. 4-5 perc alatt szépen megsütjük, lecsöpögtetjük és rögtön tálaljuk. Nagyon jó mellé a fokhagymával ízesített tartármártás és a paradicsomsaláta. Egyszerűen és gyorsan készíthető ínyencfalat.
 
Hering bundában sütve Hozzávalók: 12-18 db hering (nagyságtól függően), 10 dkg vaj,1 citrom, 10 dkg liszt, 1 pohár mustár.
Elkészítése: Pikkelyezzük le, belezzük ki és mossuk meg a frissen vásárolt halat, majd itassuk le róla a vizet. Keverjük össze a mustárt a liszttel, majd mártogassuk meg benne a heringeket, és tegyük a sütő rácsára. Tálaláskor adjunk hozzá olvasztott vajat és citromszeleteket.
 
Grill aranykárász kerkenni mártással Hozzávalók: 1 db 1,5 kg-os kárász, A kerkenni mártáshoz: 4 db paradicsom, 4 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 5-6 mentalevél, petrezselyem zöldje, 1 zellergumó, fél citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, harissza ( észak-afrikai csípős fűszerkeverék, püréformában), 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Belezzük ki a halat de ne pikkelyezzük le. Parázs fölött vagy grillsütőben süssük meg, 5 percenként megforgatva. Forrázzuk le és húzzuk le a paradicsom héját. Vágjuk apró kockákra a többi zöldséget. Olajjal pároljuk meg, majd a végén ízesítjük. Tálalás előtt vegyük le a kárász bőrét, és tegyük mellé a kerkenni mártást.
 
Sült ponty hagymaszósszal Hozzávalók: 1 db 2 kg-os ponty, 30 dkg hagyma, 2,5 dl fehérbor, vaj, 50 cl zsíros tejszín, só, bors.
Elkészítése: Belezzük ki, tisztítsuk meg, majd lemosás után törölgessük meg a pontyot. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk karikára, és tegyük bele a ponty belsejébe. Adjunk hozzá egy darabka vajat, majd varjuk be. Tegyük vajjal bőségesen megkent tepsibe. Süsük 40 percig forró sütőben. Időnként locsoljuk meg borral. Gyűjtsük össze a levét. Öntsük a pontyra a tejszínt, és a lével locsolgatva, süsük még tíz percig
 
Grillezett májtekercsek
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésmáj 12 vékony szelet nyers sonka, 1 evőkanál sűrített paradicsom i evőkanál olaj, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál friss zsályalevél 4 nagy alma, 4 pálcika nyársnak
Előkészítés: A. májból 12 egyforma szeletet vágunk; a zsálya­leveleket megmossuk, leitatjuk és durvára vágjuk; a sűrített paradicsomot olajjal és borssal simára keverjük, majd hozzáadjuk a zsályát is. A sonkaszeleteket egymás mellé terítjük, ráfektetjük a májszeleteket és bekenjük a zsályás krémmel; majd a szeleteket a sonkába csavarjuk.
Elkészítés: 3-3 roládot tűzünk fel egy-egy pálcikára, majd vékonyan bekenjük olajjal. Az almát megmossuk, a magházát eltávolítjuk; majd a húsát egyforma vastag szeletekre vágjuk. A májas nyársakat és az almakarikákat egy grillserpenyőben kis lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 4-5 percig grillezzük. Ha faszenet használunk, egy-egy oldal kb. 15 perc alatt sül át. Friss salátával az igazi.
 
Rostonsült felsál
Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet marhafelsál, egyenként kb. 20 dkg-os só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 2 zöld hegyes erős paprika, olaj a grillezéshez 4 fogpiszkáló
Elkészítés: A felsálszeleteket megtisztítjuk a hártyáktól és a fölösleges zsírtól, majd megmossuk, és szárazra itatjuk; a szeleteket félbevágjuk, hogy 4 sze­let húsunk legyen; minden szeletbe egy zsebet vágunk; majd a húst besózzuk, megborsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk; a paradicsomot megmossuk, a szárvégek eltávolítása után karikákra vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk; a paprikát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk - de a szárvéget nem vágjuk le. A hússzeletek zsebét belülről bekenjük fokhagymával, majd mindegyiket megtöltjük 1-1 paradicsomkarikával, fél paprikával és hagymakarikával; a húsokat fogpiszkálóval összetűzzük, olajjal bekenjük, majd 15 percig, többször forgatva, roston készre sütjük. Vékonyra szeletelt sültkrumpli­karikák illenek hozzá.
 
Grillezett sonkás nyárs
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sovány, nyers füstölt sonka 8 szelet ananász, 8 db kimagozott aszalt szilva 8 szelet húsos füstölt szalonna, só, frissen őrölt bors 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál curry, ecetes uborka, gyöngyhagyma, hónapos retek, és újhagyma a tálaláshoz, 4 pálcika nyársnak
Előkészítés: A füstölt sonkát hat, hüvelyk­ujjnyi vastag szeletre, majd további kettőbe vágjuk; az ananászszeleteket szintén félbevágjuk; a szalonnát a bőréről levágyjuk, majd enyhén megszórjuk curry­porral és minden szelettel, beburkolunk 1-1 szem aszalt szilvát.
Elkészítés: Minden pálcikára felváltva sonkát, szalonnába burkolt aszalt szilvát, ananászt, végül újra sonkát szúrunk fel A nyársakat enyhén, megsózzuk, meg­borsozzuk és bekenjük olajjal. Lehetőleg alumínium tálkába téve grillezzük - hogy a lecsöpögő zsira­dékot felfogjuk és a sülő nyársra, locsoljuk. A nyárson sült finomságokat a zöldségfélékkel, friss kenyérrel és jó hideg sörrel fogyasszuk.
 
Bazsalikomos bundájú fogas
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg fogasfilé só frissen őrölt bors 2 evőkanál olaj. A baz

Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!