kulinaria
Menü
 
Olvasni való
Olvasni való : Azok az e-k

Azok az e-k

  2008.08.16. 15:27

Ebben az írásban, megtalálhatjuk mind azokat az összetevőket amire kiváncsiak vagyunk

Egészséges táplálkozás

 

Azok az E-k

"Jajj, abban olyan sok E van!" - hallani gyakran.  Ez pedig nem igaz, van például E száma a C-vitaminnak és a mésznek is. Érdemes tehát megismerkedni velük, mit is takarnak a titokzatos számok. Most a leggyakoribb tartósítószerek (ezek száma 200-zal kezdődik) kerülnek sorra. A tartósítószerek a gombás és bakteriális fertőzéstől védenek. Vagy úgy, hogy az alapvető életkörülményeket (kémhatás, ionkoncentráció) változtatják meg a mikroorganizmusok számára elviselhetetlenre, vagy úgy, hogy a mikroorganizmusokat pusztító anyagot tartalmaznak.Viszont fontosnak tartom azt is megjegyezni,hogy sok adalékanyag nagyon is káros a szervezetre allergiás reakció,sőt rákkeltő is lehet sok esetben.Pirossal jelölöm a kárositót, zöldel pedig ami természetes alapú tarósitószer.

 

E200 Szorbinsav (tartósítószer, berkenyéből vonják ki vagy szintetikusan állítják elő, megakadályozza a gombák növekedését, de nem gátolja a baktériumok szaporodását, ezért használják sajtokban, joghurtokban)

 

 

E201 Nátriumszorbát (az E200 származéka)
E202 Káliumszorbát (az E200 származéka)
E203 Kálciumszorbát (az E200 származéka)
E210 Benzoesav (tartósítószer,szintetikus, savas közegben használható, csalánkiütést okozhat)
E211 Nátriumbenzoát (az E210 származéka)
E212 Káliumbenzoát (az E210 származéka)
E213 Kálciumbenzoát (az E210 származéka)
E214 Etil-parahidroxibenzoát (az E210 származéka)
E215 Nátrium-etil-parahidroxibenzoát (az E210 származéka)
E216 Propil-para-hidroxibenzoát (az E210 származéka)
E217 Nátrium-propil-para-hidroxibenzoát (az E210 származéka)
E218 Metil-para-hidroxibenzoát (az E210 származéka)
E219 Nátrium-metil-para-hidroxibenzoát (az E210 származéka)
E220 Kén-dioxid (tartósítószer, bélpanaszokat okozhat)
E221 Nátriumszulfát (tartósítószer)
E222 Nátrium-hidrogénszulfit (tartósítószer)
E223 Nátrium-metabiszulfit (tartósítószer, esetleg allergiás reakciót válthat ki)

 

E224 Kálium-metabiszulfit (tartósítószer, esetleg allergiás reakciót válthat ki)
E225 Nátriumszulfit (tartósítószer)
E226 Kálciumszulfit (tartósítószer)
E227 Kálcium-hidrogénszulfit (tartósítószer)
E228 Kálium-hidrogénszulfit (tartósítószer)
E230 Bifenil, difenil (tartósítószer, bőrbetegséget okozhat)
E231 Ortofenil-fenol (tartósítószer)
E232 Nátrium-rtofenil-fenol (tartósítószer)
E233 Tiabendazol (tartósítószer)
E234 Nisin (tartósítószer, tejbaktérium által termelt, baktériumölő hatású anyag)
E235 Natamycin (tartósítószer, gömbaölő hatású, sajtok felületén használják)
E236 Hangyasav (tartósítószer, savregulátor)
E237 Nátrium-formiát (tartósítószer, az E236 származéka)
E238 Kálcium-formiát (tartósítószer, az E236 származéka)
E239 Hexamin (tartósítószer, gombaölő, rákkeltő hatása lehet)
E240 Formaldehid (tartósítószer, rákkeltő)
E242 Dimetil-dikarbonát (tartósítószer)
E249 Káliumnitrit (tartósítószer, csecsemőkre káros lehet)
E250 Nátriumnitrit (tartósítószer, csecsemőkre káros lehet)
E251 Nátriumnitrát (tartósítószer, csecsemőkre káros lehet)
E252 Káliumnitrát (tartósítószer, csecsemőkre káros lehet)
E260 Ecetsav (tartósítószer, savregulátor)
E261 Káliumacetát (tartósítószer, savregulátor, az E260 származéka)
E262 Nátriumacetát (tartósítószer, savregulátor, az E260 származéka)


E263 Kálciumacetát (tartósítószer, savregulátor, az E260 származéka)
E264 Ammóniumacetát (tartósítószer, savregulátor, az E260 származéka)

 

E270 Tejsav (tartósítószer, savregulátor, antioxidáns)
E280 Propionsav (tartósítószer, baktériumok termelik)
E281 Nátriumpropionát (tartósítószer, az E280 származéka)
E282 Kálciumpropionát (tartósítószer, az E280 származéka, penészgombák ellen használt)
E283 Káliumpropionát (tartósítószer, az E280 származéka, penészgombák ellen használt)
E284 Bórsav (tartósítószer)
E285 Bórax (tartósítószer, ásvány)
E290 Szén-dioxid (savregulátor)
E296 Malénsav (savregulátor, az anyagcsere alapvető anyaga)
E297 Fumársav (savregulátor, az anyagcsere alapvető anyaga)

 

 

 

Szinte mindenki olvasta már életében legalább egyszer az élelmiszerek csomagolásán található összetevők listáját, s így találkozott a rejtélyes E-számokkal. De vajon mit jelentenek a titokzatos kódok, és ártalmasak lehetnek-e az emberi szervezetre?

 

Az E-számok rendszerét a hatvanas években hozták létre, az egyes adalékanyagok könnyebb azonosítására. Mivel az élelmiszerek csomagolásán kötelező az összetétel feltüntetése, szükségessé vált egy rövidebb, kódszerű elnevezés. A rövidítés leegyszerűsítette a bonyolult kémiai megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. Az E-számmal jelölt adalékanyagok több csoportba sorolhatók; ide tartoznak:

Antioxidánsok (E200-E299): meghosszabbítják az élelmiszer szavatossági idejét, csökkentik az avasodás, megbarnulás esélyét.

Csomósodásgátlók (E500-E599): gátolják az élelmiszer vízfelvételét, meggátolják az élelmiszer egyes részeinek összetapadását.

Édesítőszerek (E900-E999): elsősorban a diabetikus élelmiszerek tartalmazzák, a cukor édesítőszerrel történő helyettesítésével az élelmiszer diétázók számára is fogyaszthatóvá válik.

 

Egyéb kiegészítők (E900-E999): minden más, a termék szavatosságát, minőségét garantáló adalékanyag.

Emulgeáló anyagok (E400-E499): biztosítják az élelmiszer megfelelő állagát.

Fényezőanyagok (E500-E599): a fényezőanyagok az élelmiszer külső felének bevonatát adják, fényes külsőt biztosítanak.

Íz fokozók (E600-E699): az élelmiszerek meglévő ízét tartósítják, s a kevésbé jó minőségű termékek ízvilágát aromákkal vegyítve javítják.

avasság szabályozók (E200-E299): lehetővé teszik az élelmiszer savanyúságának pontos beállítását, szabályozását.

Sűrítőanyagok (E400-E499): az élelmiszer optimális állagának beállítására, sűrítésre alkalmas adalékanyagok.

Színezőanyagok (E100-E199): a színezékek lehetővé teszik a termék színének megőrzését vagy megváltoztatását. Legtöbbször természetes eredetű anyagok (pl. béta-karotin).

Tartósítószerek (E200-E299): a mikroorganizmusok okozta károsodást megakadályozva tartósítják az élelmiszert.

Zselésítő anyagok (E400-E499): az élelmiszerek sűrűsítésére alkalmas adalékanyagok csoportja.

  Az egyes csoportok tagjai segítenek az élelmiszerek tartósításában, a jobb ízhatás, vagy szebb külső megjelenés elérésében. Szinte évente napvilágra kerül egy újabb lista az élelmiszer adalékok rákkeltő, egészségkárosító hatásáról, azonban a rémhírekkel ellentétben nem minden adalékanyag okozhat egészségkárosodást. A kémiai úton előállított anyagok mellett olyan természetes kiegészítők is az E-számmal ellátott rendszerbe tartoznak, mint a C-vitamin, illetve a béta-karotin, melyek az egészség megőrzésében fontos szerepet játszanak. Sok esetben a gyorsételeket sorolják a legveszélyesebb kategóriába, pedig minőségtől és gyártótól függően akár egy májkrém, vagy egyszerű felvágott is több adalékanyagot tartalmazhat, mint a legtöbb gyorsétel.

 

 

 

 

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?